woensdag 10 april 2013

maandag 8 april




Vandaag (maandag) werden we wakker in ons hotel Sendou in Bargny.  Om half 8 werden we aan tafel verwacht om te ontbijten. Na ons ontbijt stapten we de bus op om de partnerschool in Rufisque te gaan bezoeken. De nonkel van Arona, die er Engels geeft, beloofde ons een prachtige dag en hij heeft zich met zekerheid aan die belofte gehouden. In de voormiddag stelden we ons en de correspondent uit Keur Moussa voor aan de leerlingen in de CEM Pionnier. Onze artistieke lerares, Inge Blaes bedacht een mooie project. Ze had op een groot wit doek een boom getekend. Onze leerlingen uit de Provinciale Middenschool hadden elk een figuurtje in de vorm van een mannetje ingekleurd in de les PO. Op de achterkant stond hun naam met hun foto. De leerlingen uit Rufisque kregen lijm om onze figuurtjes op de takken van de boom te plakken. De doek werd vlak voor ons middagmaal opgehangen in één van de klaslokalen van de school. De Senegalese leerlingen kregen van ons eenzelfde figuurtje zoals de PM’ers. We gaven hen de nodige stiften om het plaatje in te kleuren. De afgewerkte figuurtjes kregen wij mee om in onze school op te hangen. Het middagmaal was enorm lekker, voor de eerste keer hebben we echt met onze handen gegeten, wat voor ons iets heel apart is. Na het middagmaal keerden we terug naar de school om ons voor te bereiden op een spektakel: het spel van de ‘valse leeuw’, dat is een traditie in Senegal. Een  jonge man die zich verkleedde en danste als een leeuw maakte de jongeren bang en was het voorspel van ‘la lutte’. ‘La lutte’ is een Senegalese worstelwedstrijd die 3 uur voorbereiding vereist. Het was heel imposant om zoiets te zien. Na de Lutte hadden we nog een rondleiding gepland in de haven maar iedereen was moe en de worstelwedstrijd was wat uitgelopen waardoor we het havenbezoek afgelast hebben. We keerden met een kleine honger terug naar het hotel. We werden verrast met frietjes en lekkere kip. DAT SMAAKTE! Na ongeveer 9 keer rijst mocht het er wel eens van komen, de voorlaatste dag is nu gepasseerd, we sluiten af met een fris pintje of een soda.  Morgen, dinsdag  bezoeken we het eiland Gorée en Dakar. Rond 21u50 stijgen we op richting België. Ik denk dat het voor elk van ons veel te rap voorbij is gegaan. Tot woensdagmorgen, back in Belgium!





Vele groeten, Matthijs J

4 opmerkingen:

  1. Prachtige culturele uitwisseling. De reis eindigt, de belevenissen leven verder in jullie persoon, doorgeven is nu de boodschap.
    WELKOM thuis en sorry voor dit hondenweer, maar thuiskomen is belangrijker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Claire Vander Veken4/10/2013

    Heel veel dank aan Inge Blaes, onze "artistieke leraar", die vooraf de boom op het doek schilderde en ook heel het concept bedacht. De papieren figuurtjes die haar leerlingen hadden ingekleurd en uitgeknipt, werden met een uitbundig enthousiasme door de Senegalese jongeren op het doek gekleefd. Al gauw ontstond een vrolijke levensboom, blijvend teken van onze samenwerking met het CEM "Pionniers du Syndicalisme Africain" in Rufisque. Vele handen, in België en in Senegal, maakten samen dit mooie kunstwerk. Nu nog wachten op het ontstaan van een tweede levensboom, binnen de muren van onze eigen school. Wordt vervolgd...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sigrid Minne4/12/2013

    Wat een verrijkende ervaring voor jullie!! Bedankt voor de prachtige foto's en de regelmatige verslaggeving. Jammer dat alles zo snel voorbij gaat, maar ik kijk al uit naar jullie verhalen.
    Sigrid Minne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem4/12/2013

    Prachtige reis met vele mooie indrukken die jullie hebben ondernomen! Deze fantastische ervaring zal jullie altijd bijblijven... Liesbet Timmermans

    BeantwoordenVerwijderen